Windows Phone 7 perikelen...

Door Wallie op zaterdag 30 april 2011 09:49 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 4.681

En daar sta je dan, eigenlijk helemaal tegen je eigen principes in, maar met een zojuist nieuw gekochte mobiel op de stoep voor de winkel en 250euro armer. Een LG-E900 is het geworden, met Windows Phone 7 er op.

Gezien ik zelf een .net ontwikkelaar ben en al jaren een Windows Mobile 6.1 en 6.5 toestel gebruik, leek een Windows Phone 7 een logische keuze. Ook de toestelprijzen zijn de laatste maanden stevig gedaald en heb ik in december nog van een 3 daagse silverlight cursus mogen genieten, dus ach, wie houdt je tegen!

Nu, 4 dagen verder bekruipen mij de frustraties. Ik weet dat phone 7 geheel vanaf scratch is opgezet door mijn vriendjes van Microsoft, maar er zijn dingen die ik niet kan begrijpen. Dit zal ongetwijfeld aan mijn gebrek aan inzicht liggen, maar ik ga ze toch met jullie delen:
 • Geen rechtstreekse synchronisatie meer met Outlook zoals dit altijd met active sync en later het sync center kon. Nee, waarom zou je dat ook willen? Nou, misschien om m'n zakelijke contacten en agenda er in te krijgen? Nee, het uitgangspunt is nu echter: alles moet in de cloud! Ok... misschien moet ik met m'n tijd mee gaan en ook in de cloud gaan zweven. Dus m'n live/hotmail account maar als primair live account in de telefoon ingevoerd, maar ja, dat brengt m'n zakelijke agenda nog geen stap dichterbij...
  No desperado! Phone 7 kan rechtstreeks met exchange communiseren, ware het niet dat dit bij mijn werkgever helaas dichtgezet is, en apart per account opengezet moet worden (pushmail moet aan...). Nu is dit reeds aangevraagd voor mijn account, maar ik heb van collega's al gehoord dat ze dan ook afdwingen dat je telefoon met een 6 cijferige code gelockt gaat worden. En dus elke keer als je je scherm gaat unlocken... ja, voel je 'm aankomen? Daar ga ik dus geen zin in hebben.
  Ok, op naar alternatieven dan maar. Zoekend op internet kom je al snel tot de conclusie dat je niet de enige bent met je bedenkingen over het schrappen van de Outlook synchronisatie. De Microsoft oplossing is, voeg de Outlook connector toe in Outlook, verbind die met je live account, en sleep al je contacten en agenda items over, zo komen ze ook netjes in je telefoon. Ja, dat is leuk, alleen dan heb ik dus alle contacten en afspraken op 2 plekken staan, en synchronisatie hiertussen is er niet... goed bedacht heren in Redmond!
  Nee, dan het bedrijfje dat CompanionLink maakt. Deze software kan Outlook synchroniseren met Gmail. Heeej, dat klinkt leuk, want Phone 7 kan wel met Gmail syncen. Een 14 dagen trial van CompanionLink heb ik nu werkend, en het werkt best redelijk, al vraag ik me af of het blijft werkend als er een nieuwe Office uit komt, je bent toch weer van een thrid party afhankelijk. $40 dollar kost het programma, best redelijk.
  Maar eigenlijk ben ik toch gek? $40 gaan betalen voor iets wat vroeger out of de doos kon? Nee, dit is toch even -1...
 • Dan de agenda zelf. Heel hip hoe deze is ge-restyled, mijn complimenten! Maar wacht, waar zijn de weeknummers heen? Wat? Die kan je niet laten zien? Huh? Hoe vaak maak ik wel niet ergens een afspraak en wordt er gevraagd "Kan het in week X...?". Geen idee gaat mijn antwoord nu worden, welke datum hoort daarbij? Maar ja, dat mag de pret niet drukken. Nee, dat doen andere zaken wel: het openen van een specifieke dag vanuit het maandoverzicht zorgt ervoor dat je maar een deel van deze dag ziet. De ochtend... om te zien of je ook 's middags vrij bent, scrollen maar. Dat was anders in 6.5. De gevoelens van dat ik een ouwe lul aan het worden ben bekruipen me... waarom denk ik constant "Vroeger was alles... enz"?. Dan maar een item toevoegen in de agenda. Ok, hier komt de grootste misser: default staat een nieuw item altijd geselecteerd voor je live-agenda. En die gebruik ik dus nooit... wil je het dus aan de gmail agenda toewijzen om het zo weer in Outlook via CompanionLink te krijgen, vergeet dat dus niet te selecteren, of je zult in de toekomst twee agenda's bij moeten gaan houden.
  En nog eens wat over de agenda... waarom proberen ze in het maandoverzicht, in elke dag dat een afspraak staat, deze afspraak tekstueel te tonen? Daar is, zelfs in landscape modes, de resolutie helemaal niet voor geschikt... compleet onleesbaar. Nou ja, je ziet in ieder geval of er wat te doen is die dag zal ik maar denken...
 • Verrassing!! Ik ben Phone 7, en ik bepaal wel eens even dat ik al jouw contacten van je live account en je gmail, lekker door elkaar op 1 grote hoop ga gooien... En als je je facebook account toevoegt, frot ik die er ook tussen. Ja ho even, waarom heb ik nou al mijn msn messenger contacten ook in m'n telefoon staan? Daar heb ik toch alleen maar een email adres bij, dus bellen ga ik ze niet. Nu kan je in Phone 7 per account, aangeven wat je wilt syncen, contacten, agenda, email etc. Maar dus niet van je primaire live account! Daar kan alleen de email aan en uit, de contacten en agenda krijg je altijd... WAAROM TOCH?! Ik hoef die breezermutsen contacten van m'n msn lijst niet in m'n telefoon, die wil ik tijdens kantooruren niet zien...
 • Maar dan nu, de grootste *pas op, hier komt een managers term...* 'showstopper'. Zoals al eerder aangeven, ben ik .net ontwikkelaar, en ik zou ook mijn kennis op Phone 7 gebied een beetje willen bijhouden. Nou, ik heb Phone 7, ik heb Visual Studio 2010 met de hele SDK van Phone 7... ready to go! Euh... ja? Nou ja, zolang je een applicatie schrijft en deze alleen binnen de Phone 7 emulator draait kan het allemaal. Maar, ik zou mijn programmaatje van 20 regels code graag op m'n toestel willen. En nou? Nou, om een lang verhaal kort te maken: je toestel moet hiervoor een developers unlock krijgen (want ja, iets buiten de marketplace om installeren, dat is foei!), en dit kost, tadaa... $99 per jaar. Pardon!? Om mijn eigen programma op mijn eigen toestel te draaien, moet ik $99 betalen?! Is het soms een eer om voor Phone 7 te mogen ontwikkelen? Ik wil het programma helemaal niet voor 1 lullige dollar aanbieden aan de hele wereld, 't is gewoon voor mezelf... Waarom krijg ik nu Apple/iPhone gevoelens? Nee, hier kon ik niet meer bij met m'n gedachten... Via een omweg heb ik m'n toestel nog wel weten te unlocken (thank you xda-developers), maar of dit blijft werken in de toekomst is maar de vraag, de Zune software kan het zo weer terugdraaien.
 • De kleine andere tekortkomingen zal ik je besparen (zoals, waarom kan je het automatisch locken van het scherm niet uitzetten voor als hij de lader hangt? Of waarom verdwijnen de status icoontjes van de wifi/netwerk/batterij steeds? enz)... er zijn vele ergere dingen in het leven...
Nee, duidelijk mag al zijn dat bij mij niet het wow-effect is bereikt sommige andere hebben. Het is heel leuk hoor, om te zien hoe alles vloeiend over je scherm danst, ook de browser is prachtig om aan het werk te zien, en spelletjes zullen ook best heel hip zijn, maar het neemt het knagende frustrerende gevoel aan me niet weg. Ik zie mijn vriendin naast me al grijzen, zittend achter haar Mac laptop en spelend op haar Android toestel...

Maandag gaat hij terug naar de winkel, ik ga er geen vriendjes mee worden, en ik weet weer hoe fijn ik mijn HP 614c met WM 6.5 vind...

Volgende: Hulp uit onverwachtte hoek 04-'11 Hulp uit onverwachtte hoek

Reacties


Door Tweakers user KnoxNL, zaterdag 30 april 2011 10:58

-Grappig dit verhaal. Ik heb geen ervaring met WP7 maar ben een gebruiker van een htc mini met 6.5.

Ik zei laatst nog tegen vrienden van mij: Weet je, als er nu eens apps waren ontwikkeld voor 6.5 was mijn toestel ideaal.

En zo is het ook. Het werkt vlot, kan veel, en de sense interface van htc maakt het helemaal af.

Tuurlijk, ik heb wel eens een desire hd in mijn handen gehad en dat is wel een stap voorwaarts maar ik ben best happy met 6.5

Door Tweakers user lzandman, zaterdag 30 april 2011 12:43

Ik ben juist van de mening dat Outlook desktop sync echt uit de tijd is. Dat is iets dat je anno 2011 niet meer zou moeten willen. Er zijn zoveel betere, gratis!, cloud-alternatieven (Gmail, Windows Live, Office365). Jij geeft aan dat die voor jou niet goed werken, maar volgens mij doe je dan gewoon iets niet goed. Want het werkt allemaal perfect. Is toch ideaal dat je gewoon een accountje toevoegd aan de phone en meteen alle contacts en agenda's beschikbaar hebt? En het grootste nadeel van WinMo 6 is dat je maar één Exchange-account kunt toevoegen. Ik vind het toevoegen van meerdere Exchange-accounts echt een killer-feature van Windows Phone 7. Ideaal!

Wat betreft de policy van je bedrijf om af te dwingen dat je phone gelockt wordt met een zes-cijferige code: ja, dat is irritant, maar vanuit bedrijfsoogpunt wel begrijpelijk. De meeste bedrijven die ik ken dwingen een vier-cijferige code af en dat vind ik prima werken. Je wilt immers wel een code op je phone, want anders is je hele hebben en houden wel heel gemakkelijk toegankelijk. Overigens is dit niet anders voor Windows Mobile 6, want daar zitten dezelfde policies in (zelfs nog uitgebreider dan in Windows Phone 7).

De agenda heeft inderdaad geen weeknummers. En nog wel een aantal andere probleempjes. Maar over het algemeen vind ik 'm prima werken. Bij mij staat het de Live-agenda overigens niet als default geselecteerd, maar gewoon die van mij werk. En die gebruik ik ook het meest. Dit is volgens mij afhankelijk van de volgorde van toevoegen aan de phone.

Over dat tekstueel tonen van je agenda-afspraken: heb je al eens geprobeerd te lezen wat daar staat? Dat zijn dus NIET jouw afspraken, maar een aantal standaard onzin-tekstjes. Het gaat er niet om dat je zo je afspraken kunt lezen, maar meer dat je overzicht hebt van de dagen waarop een afspraak geconfigureerd is.

Het feit dat je moet betalen om te kunnen ontwikkelen is echt niet uniek, want Apple doet dit ook. Ik vind dit niet zo'n probleem. Bovendien krijg je zo de mogelijkheid om de apps in de Windows Phone MarketPlace te plaatsen. Als die betaling zo'n probleem is zou je je telefoon illegaal kunnen unlocken.

Vergeet niet dat Windows Phone 7 de eerste versie van het OS is en eigenlijk te vroeg gereleased is. Ik verwacht dat een aantal van jouw problemen opgelost zullen worden met de volgende release van Windows Phone OS (Mango). Maar daar heb je nu nog niets aan. Toch snap ik niet dat je dan teruggaat naar WinMo 6. Dat is echt een drama-OS. Ik zou dan gewoon een Android device kopen. Misschien dat je dan geen .NET-programma's kunt draaien, maar verder zit je dan helemaal prima, toch?

Door Tweakers user Peentje, zaterdag 30 april 2011 12:45

Windows Phone 7 is toch helemaal niet primair bedoelt voor zakelijk gebruik?

Door Tweakers user stefanos1990, zaterdag 30 april 2011 12:58

Het feit dat je moet betalen om te kunnen ontwikkelen is echt niet uniek, want Apple doet dit ook.
Het feit dat Apple het doet wil nog niet zeggen dat het ok is. Op Android kan je standaard gewoon de apk file van je app via usb op je telefoon zetten en vervolgens uitvoeren op je telefoon. Werkt perfect, kost niks. En je hoeft er geen omslachtige en eventueel illegale hacks voor uit te voeren. Beetje onzin om daar 100 dollar per jaar voor te vragen.

Door Tweakers user BastiaanCM, zaterdag 30 april 2011 13:34

Leuk he, windows mobile. Voor mij echt echt niet.

Ik ben ook zóoo blij dat ik toch nog een keer geprobeert heb android te installeren op m`n HTC HD2, ookal was wimo 6.5 + HTC sense nog redelijk, android is zo veel relaxter.
Ookal ben ik niet een zakelijk gebruiker :-)

Door Tweakers user Vizzie, zaterdag 30 april 2011 13:42

Hmm dus je wilt de telefoon zakelijk gebruiken maar niet conformeren aan de regels die de beveiliging van je werk daarvoor stelt (had je kunnen weten), je wilt niet betalen om programma's te kunnen ontwikkelen voor WP7 telefoons (had je kunnen weten) en de agenda is niet precies hetzelfde als in WM6 (...je raad het al), contacten worden uit verschillende bronnen in je telefoon gezet (nog zo een, en een superhandige trouwens, kan je de mensen die je alleen mailt makkelijk mailen).

Daarnaast snap ik dat weeknummers gedoe sowieso niet, wie loopt er nou weken te tellen? Als iemand vraagt kan het in week xx dan vraag ik juist altijd naar een datum (maar dat is mijn ding natuurlijk, ik kan me voorstellen dat als je het eerst had en gebruikte dat je het nu mist).

Ik vind het in elk geval een beetje suf dat je niet eerst even hebt gekeken hoe bepaalde dingen die jij met je telefoon wilt doen geregeld zijn in WM7, mag toch wel verwacht worden van iemand met een bovengemiddelde interesse in dit soort dingen (ontwikkelaar, tweaker etc.).

Hoop dat je je telefoon maandag kan ruilen voor iets waar je meer lol van hebt.

Door Tweakers user siepeltjuh, zaterdag 30 april 2011 17:45

Dan maar een item toevoegen in de agenda. Ok, hier komt de grootste misser: default staat een nieuw item altijd geselecteerd voor je live-agenda
Neen, default staat hij op de laatst gebruikte. Als je dus 1x een item hebt aangemaakt in je werk account, dan zal hij de volgende keer ook weer het werk account gebruiken. Ik hoef dan ook nooit die instelling te wijzigen, want ik gebruik alleen mn werk account (dat is het 3e account in de lijst)
Nou ja, je ziet in ieder geval of er wat te doen is die dag zal ik maar denken...
Dat is dan ook precies de functie van die tekst. Ben het met je eens dat dat beter zou kunnen.
Ik ben Phone 7, en ik bepaal wel eens even dat ik al jouw contacten van je live account en je gmail, lekker door elkaar op 1 grote hoop ga gooien
Ook dit kan je gewoon instellen. Het live account gebruik ik niet, die heeft bij mij dan ook geen contacten of wat dan ook. Mijn werk account (exchange) synchroniseert alles behalve contacten. Als ik een werk contact zoek, dan type ik stukje van de naam in en druk op Search 'werk' werkt prima. Die 3 contacten van mn werk waar ik regelmatig mee bel heb ik ook gewoon in mn gmail account staan, want die alles, inclusief contacten.

Dat Facebook contacten gesynced worden is natuurlijk hardstikke logisch, aangezien anders de hele facebook integratie niet functioneerd, hoe wil je anders iemand zijn wall, profile enz zien? Overigens worden de contacten gecombineerd getoond, maar niet gesynchroniseerd met je live, prive of werk account, het is dus alleen visueel.
hoef die breezermutsen contacten van m'n msn lijst niet in m'n telefoon
Neem dan een nieuw leeg live account, speciaal voor je telefoon, dan kan je die ook eenvoudig op US zetten, zodat zune en marketplace ook lekker werken.

Als werkgever zou ik ook niet happy zijn als ik een regel heb waarbij bedrijfsdata niet zomaar op een mobiel mag staan, ondersteund door exchange policies en dat daar vervolgens werknemers zijn die dat aan hun laars lappen en via outlook het e.e.a. synchroniseren. Raar dat de werkgever dat dan niet ook dicht getimmert heeft trouwens.

Door Tweakers user Sebazzz, zaterdag 30 april 2011 19:32

WP7 is overigens niet volledig vanaf scratch opgezet, het maakt gebruik van de Windows CE 6.5 core.

Door Tweakers user TRIPLEStuff, zaterdag 30 april 2011 20:31

Er is toch niets leuker dan alles samen geďntegreerd te hebben in je contactpersonen. Als je niet wil dat je facebook contacts daar tussen komen, voeg je gewoon uw facebook account niet toe..
Ik vind het prima. Je kunt trouwens alles koppelen aan elkaar. Dus je sim contact met je windows live, facebook... Zo hou je maar 1 contact over waar alles in zit. I love it!

Zakelijk?? Wie zegt dat dit om een zakelijke telefoon gaat? Dit is puur voor de gadget liefhebber.

Als je wilt weten of een telefoon iets voor jou is, dan koop je dit toch nie zomaar? Je kijkt toch gewoon tientallen filmpjes, screenshots en reviews alvorens je dergelijk toestel koopt... Als je zoals je zelf zegt het al tegen je principes koopt, dan begrijp ik toch een en ander niet.

Door Tweakers user Spetsnaz, zondag 1 mei 2011 02:16

Na alle positieve verhalen heb ik laatst ook een WP7 mobiel gekocht, ik heb al een android mobiel en een iphone gehad, beide prima besturingssystemen die goed in elkaar zitten dus ik was ook wel benieuwd naar WP7. Helaas was dit een slechte ervaring, ik vind WP7 erg amateuristisch aanvoelen vergeleken met android en iOS. Nu is dat ook logisch omdat WP7 nog niet zo lang op de markt is maar eigenlijk heb ik ook niet het gevoel dat het goed gaat komen met WP7. Dat er miljarden nodig zijn om Nokia om te kopen om WP7 te gebruiken zegt eigenlijk al genoeg. Ik heb hem daarom ook weer terug gebracht naar de winkel en heb een HTC desire S in de plaats ervan genomen waar ik erg tevreden mee ben.

[Reactie gewijzigd op zondag 1 mei 2011 02:19]


Door Tweakers user Eagle Creek, zondag 1 mei 2011 18:46

Jammer jammer jammer... :(

Windows Mobile <7 was "Windows voor de desktop op een heel klein schermpje". Geen wonder dat dit nooit populair werd bij het grote publiek. Ik draai al een aantal mobiele Windowsversies mee (ook Windows CE nog op zo'n koelkastpocketding), kén de tekortkomingen maar heb ermee leren leven.

Toen kwam Google even aanstormen met Android. Niets desktopsysteem in een handzaam device gepropt, maar gewoon ontworpen voor de mobiel. En dit nam een dusdanige vlucht in mobiel gebied dat niet alleen Microsoft schrok, maar alle op dat moment bekende merken (lang leven concurentie).

Momenteel draai ik een Windows 6.5 met HTC skin. Ik zie best in dat het grote publiek hier niet warm voor loopt. Met de HTC skin erbij is het een goed toestel, onderliggend relatief stabiel. Maar in de kern op de gebruiker gericht? Mwâh...

Met Windows Phone 7 probeerde Microsoft het roer om te gooien. Vanaf scratch een telefoon ontwerpen: het grote publiek amusen, zakelijk gebruik mogelijk maken, 2011-techniek erin verwerken. En ik denk dat ze met die spagaat een eigen identiteitscrisis hebben veroorzaakt.

Denk terug aan Windows 9X en Windows NT. Met Windows XP kwam dit samen. Windows 7 is een prima systeem, maar voor beheerders soms aan de knullige of logge kant, en voor thuisgebruikers te zakelijk. Hoezo "contacteer de systeembeheer". Hoezo "Windows-werkstation"?

Zoals ik vind dat een échte thuis-editie en zakelijke editie voor Windows een goed idee zou zijn, zo vind ik dat ook bij Windows Phone. Ik vraag me af of Microsoft echt die feel in zich heeft wat men wil. Dat jouw bedrijf een policy afdwingt lijkt me an sich geen probleem. Ware het niet dat het je privémobiel is waar je dat niet wilt.
En daar houd het niet op: het volledig synchen van al je contacten is iets waar ik jeuk van krijg. Laat mij maar bepalen wat waarvandaan komt en waar het heen gaat. Onder jongeren is echter de filosofie "wat maakt het uit waar ik vandaan komt, ik wil weten of Sjaan dr nieuwe vriendje bevalt en of Jos z'n scooter snel gaat". Of dat dan is gemeld via FacePage, MyBook of Live Googlemail.. hen een biet.

Gooi daarheen een corporate / marketingsausje. Exclusiviteit: alleen bepaalde telefoons mogen Windows 7 draaien. Een developperunlock. Etc..

Ik vind het een gemiste kans, en persoonlijk ronduit jammer!! Ik had graag gezien dat mijn volgende telefoon een Windows 7 Phone zou worden. Ik twijfel op dit moment zéér zéér sterk. Een nieuwe 6.5 phone is geen optie, een iPhone wil ik niet en ik heb ook afkeer tegen Android. Maar wat dan?

Door Tweakers user MeneerG, maandag 2 mei 2011 23:00

Is er niet gewoon al een 6.5rom voor die telefoon? Heb je toch dat vloeiende en snellere.

Door Tweakers user inbedrijf, zondag 8 mei 2011 22:12

ik vroeg me af of je al blijer bent met je windows phone 7 ?

Door Tweakers user roaldd, donderdag 11 oktober 2012 14:58

Tijd voor Windows Phone 8! ben benieuwd of die eindelijk een langverwachte klapper gaat maken... ook voor Nokia :) Die van HTC zullen sowieso wel goed gaan verkopen gezien de prijs.

[Reactie gewijzigd op donderdag 11 oktober 2012 14:59]


Reageren is niet meer mogelijk